BELGELENDİRME YÖNETİM PROSEDÜRÜ | Döküman No: | PB.PR.16 | |
Döküman Tarihi: | 15.09.2016 | ||
Revizyon No: | 09 | ||
Revizyon Tarihi: | 10.05.2020 |
1.0 AMAÇ
Talep edilen belgenin kararının verilmesi, belgelerin verilmesi, belge kapsamı ve geçerliliğinin sürdürülmesi, yenilenmesi, kapsamının genişletilmesi, daraltılması, askıya alınması veya iptal edilmesi ile ilgili sistem ve prosedürleri belirlemektir.
2.0 KAPSAM:
Sönmez Belgelendirme kapsamında yapılan tüm personel belgelendirme faaliyetlerindeki verilecek veya verilmiş olan belgeleri kapsar.
3.0 SORUMLULAR
İlgili (Karar verici); Aday özlük dosyalarını kontrol etmek, Belgelendirme karar formunu kaydedip onaylamak, Belgelendirme, gözetim ve yeniden belgelendirme kararlarını vermek
Belgelendirme Asistanı; Aday Özlük dosyalarını oluşturmak, Belgelendirme takiplerini yapmak, Gözetim faaliyetlerinin takibini yapmak, Yeniden belgelendirme takiplerini yapmak, Adaylarla iletişime geçmek, Aday Özlük dosyaları arşive kaldırmak saklamak
Genel Müdür ; Mesleki Yeterlilik Belgelerini imzalamak
4.0 TANIMLAR
Aday: Belgelendirme başvurusu kabul edilmiş kişi.
5.0 İLGİLİ DÖKÜMANTASYON
- PB.ŞRT.01 Sınav Şartnamesi
- PB.F.48 Çalışma Beyan Formu
- PB.F.46 Gözetim Takip formu
- PB.F.120 Belge Karar Formu
- PB.F.50 Aday Özlük Dosyası Kontrol Formu
- PB.F.26 Belge Teslim Formu
- PB.F.47 Mesleki Yeterlilik Belgesi
- PB.F.94 Sınav İçin Görevlendirme Formu
- PB.F.95 Sınav Değerlendirici Atama Yazısı
- PB.S.03 Belgelendirme Sözleşmesi
6.0 UYGULAMA
6.1 Belgenin Verilmesi
Sönmez Belgelendirme ‘de belge ancak, adayların “Başvuru Formu”nda talep ettikleri yeterlilik kapsamında verilmekte olup belgenin verilebilmesi için;
- Başvurunun alınması ve değerlendirilmesi prosedüründeki şartların,
- Ölçme ve değerlendirme sonuçlarının personel belgelendirme sınav şartnamesine göre yeterli olması,
- Ve bu prosedürdeki ilave şartların,
Sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartların kayıtları adayların özlük dosyalarında muhafaza edilir.
Adayın Özlük dosya içeriklerinde;
- Personel Belgelendirme Başvuru Formu ve formda istenen evraklar
- Teorik sınav kitapçığı
- Performans sınavı kontrol listeleri, Sınav Projeleri
- Eğer Mülakat varsa Mülakat Kitapçığı, Mülakat Kontrol listesi
- Belgelendirme Karar formu
Belgeleri bulunmaktadır.
Belgelendirme Müdürü belgelendirme kararını verecek karar verici yazılım üzerinden seçer ve karar verici Atama Formu ile atar. Aynı zamanda yazılım üzerinde seçilen sınav değerlendiricisi ve (karar vericiye) otomatik bilgilendirme mail gider. Belgelendirme Asistanı Sınav Değerlendiricilerin kendisine teslim etmiş oldukları teorik sınav ve performans sınavı ölçme değerlendirme evraklarını Belgelendirme Karar formu ile birlikte atanmış olan karar vericiye teslim eder. Belgelendirme kararını veren personel adayın sınav ve belgelendirme süreçlerinin hiçbir aşamasında görev alamaz.
Belgelendirme Karar formunda zorunlu birim ilgili sınav tipinde (teorik/performans) sonuçlar yer alır. İlgili karar verici belgelendirme asistanına özlük dosyaları ile birlikte teslim eder. Hazırlanan belgelerin onay imzasını Genel Müdür atar. Tüm adayların takipleri yazılım üzerinden gerçekleştirilir.
Belge almaya hak kazanmış adaylara belgelerinin basılması 6.2.maddete tarif edilen, belgenin basılması ve teslim şartları maddesine göre gerçekleştirilir. Belge teslimleri adayın belgelendirme karar tarihinden itibaren matbaadan geldikten sonra 15 gün içerisinde gerçekleştirilir. Belge almaya hak kazanan adaylar ile belgenin tesliminden önce Belgelendirme Sözleşmesi imzalanır. Belgelerin teslimi için adaylar ile ıslak imzalı “Belge Teslim Formu” imzalanır. Bu formda belge/logo/marka şartları ile belgenin gözetim şartları da yer almaktadır.
6.2.Belgelendirme Kararının Verilmesi
Sönmez Belgelendirme de belge kararı İlgili (karar verici) tarafından verilir. Belgelendirme Kararı verilirken Aşağıda belirtilen metot uygulanır;
**Sınav sürecini tamamlamış adayların itiraz ve şikayet hakları saklı kalacak şekilde en geç 10 gün içinde belge kararları verilir.
- Sınava Atanmış olan karar verici karar verici atama formu ve sınav katılımcı listesi üzerinden sınava katılan adayların sınav süreçlerinde görev almadığını teyit eder.
- İlgili karar verici, Aday Dosyasının içeriğindeki evrakların tam ve eksiksiz olup olmadığını inceler.
- Sınav değerlendiricinin teorik, mülakat ve performans sınavı için vermiş olduğu puanların doğruluğunu kontrol eder.
- Sınav değerlendiricinin teorik, mülakat ve performans sınavı için vermiş olduğu puanları ilgili şartnamede belirtilen başarım şartları ile adayın almış olduğu puanları karşılaştırarak kontrol eder.
- İlgili karar verici sınav değerlendiricinin puanlaması, kopya çekilmesi, tarafsızlık ve eşitliğe ilişkin vb. şüphe uyandırıcı durumlar tespit etmesi durumunda ilgili sınav kaydını izler.
- Sınav kayıtlarında hatalı bir durum (puanlaması, kopya çekilmesi, tarafsızlık ve eşitliğe ilişkin vb.) tespit ederse ilgili sınav değerlendirici ile görüşür. Tüm kayıtlar ve görüşmeler neticesince sınavın iptaline, adayın tekrar sınava girmesine ya da belgelendirilme kararı verme yetkisine sahiptir.
- Her zorunlu birim sınav sonucunu ilgili sınav şartnamesinde belirtilen başarım puanlarına göre değerlendirerek adayın genel başarı durumuna karar verir ve adayın belge almaya hak kazanıp kazanmadığını Belgelendirme Karar formu üzerinden onaylar.
- Belgelendirme kararını sadece belgelendirme programının gereklilikleriyle sınırlı tutulur.
- Tüm karar işlemleri yazılım üzerinde kayıt altına alınır.
Belgelendirme kararını personel veren sınav ve belgelendirme süreçlerinin hiçbir aşamasında görev almamaktadır.
6.3 Belgenin Basılması, Teslim Şartları ve Yenilenmesi:
Belge almaya hak kazanan adayların listesi ile sınava ilişkin diğer bilgiler belgelendirme asistanı tarafından MYK’ya (belgelendirme Sönmez Belgelendirmeları için portal kullanım kılavuzuna göre) portal kullanarak dijital ortamda verileri yükler. MYK’ya iletilen bilgilere göre MYK tarafından adayın adına Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenir ve adaya iletilmek üzere Sönmez Belgelendirmeye kargo ile gönderilir. Sönmez Belgelendirmeye iletilen Mesleki Yeterlilik Belgeleri Genel Müdür tarafından imzalar ve sertifikanın üzerine MYK’nin hologram etiketi yapıştırılır. Belge almaya hak kazanan belge sahiplerine belgelerin Sönmez Belgelendirmeye geldiği cep telefonu, e-mail, posta yoluyla iletilir. Adayın aday başvuru formunda belirtiği şekilde belge teslimi yapılır. Kurumsal başvurularda ise firmanın talep etmesi durumunda tüm belgeler firma ya gönderilebilir.
Mesleki Yeterlilik belgelerinde aşağıdaki bilgiler yer alır.
- Sönmez Belgelendirme Logosu
- MYK ve TÜRKAK logoları
- Belgelendirilen kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası
- Belge aldığı yeterlilik, Arka yüzünde yeterlilik ile ilgili bilgiler
- Belge numarası ve tarihi
- Belgenin geçerlilik süresi
- Genel Müdür imzası
- Sönmez Belgelendirme web adresi
- Sertifikanın arka sayfasında MYK’nin hologram etiketi
Belgeleri geçersiz kılan durumlar aşağıda belirtilmiştir :
• İmla / basım hataları içeren belge
• Kağıdı problemli yıpranmış zarar görmüş belge
• Onayı, imzası ve mührü olmayan belge
- Kaybolan yırtılan belge
Belgelerin geçersiz kılındığı durumlarda belge yenileme işlemi için adayın bilgileri MYK’ ya iletilir. Belge yenileme sonucunda başvuru sahibi için MYK tarafından yeni bir belge düzenlenir. Yeni belge için ödenecek ücretlerin tutarı ücret listesinde belirtilmiştir. Belge adaya belgelendirme kararı verilmesinden itibaren matbaadan geldikten sonra 15 gün içerisinde teslim edilir. Sınav Belgelendirme ücretlerine MYK Belge ücreti dâhil değildir. Çok tehlikeli ve tehlikeli mesleklerden olup, sınav ücreti devlet teşviğinden karşılanan adaylardan bir kereliğe mahsus olmak üzere MYK Belge ücreti alınmaz, AB hibe desteğinden faydalanan adaylardan, belge masraf karşılığı alınır.
6.4 Belgenin Gözetimi ve Geçerliliğinin Sürdürülmesi:
Belgenin Gözetiminin Yapılması;
Kişinin yeterliliğinin devam ettiğini izlemek amacıyla Dayalı olduğu uluslararası standartlarda gözetim şartı tanımlanmış olan ulusal yeterliliklerde, kişinin belgesini düzenlemiş olan Sönmez Belgelendirme tarafından ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen gözetim sıklığına ve yöntemine uygun şekilde gözetim yapılır. Bu istisnalar
dışındaki ulusal yeterliliklerde gözetim yapılmaz. Belirtilmiş sürelerde yazılıma işlenmiş tarihlere göre belgelendirme Sönmez Belgelendirme tarafından hazırlanan Gözetim Takip Formu aracılığı ile değerlendirme yapılır. Gözetimin yapılıp belgenin devamı için gerekli şartlar:
Metal Sektöründe;
-Çelik Kaynakçısı için;
- Belge geçerlilik süresi içerisinde adaylar gözetime tabi tutulur. Adayın yeterliliği, TS EN ISO 9606-1 Madde 9.2’ de belirtilen yönteme göre her 6 ayda bir gözetime tabi tutulur.
- İlgili ulusal yeterlilikte belirtilmiş gözetim dönemlerinde Sönmez Belgelendirme kişiden belgesinin
geçerli olduğu süre boyunca ilgili alanda çalıştığını gösterir kayıtları (hizmet dökümü,
referans yazısı/mektubu) talep eder.
- Belgeli kişinin çalışma kayıtlarını on beş gün içerisinde Sönmez Belgelendirmeye iletmesi gerekir. İletilen kayıtlar tarafımızca tarafından incelenir, uygun ve yeterli bulunursa belgenin geçerliliği
sürdürülür.
- Belgeli kişinin çalışma kayıtlarını verilen süre içerisinde iletmemesi durumunda Sönmez Belgelendirme
kişinin belgesini, geçerlilik süresi sonuna kadar askıya alır. Çalışma kayıtlarının belgenin
geçerliliği sona ermeden önce iletilmesi ve uygun görülmesi hâlinde kişinin belgesi yeniden
geçerli duruma getirilir.
- Belgeli kişinin vefat etmesi durumunda kişinin belgesi iptal edilir.
- Çalışma beyan formu veya iş yerinden aldığı yazı, işveren yetkilisince kaşe ve imza edilmiş olmalıdır ve içeriğinde belge kapsamında çalıştığına dair ibareler ve çalışma zamanları yer almalıdır. İlgili yazıda kurum bilgileri, veriliş tarihi ve veren yetkili kişinin adı, soyadı, unvan bilgileri de yazının içeriğinde bulunmak zorundadır.
Belgelendirme asistanı gözetim faaliyetlerinin takibinin yapılmasından sorumludur. Yazılım üzerinden gözetim tarihi gelen belgeli personeli belgelendirme asistanı 30 gün öncesinden belirler ve iletişim bilgilerinden gözetim süreci hakkında bilgilendirir. Gözetim faaliyetlerinin işleyiş süreci wwww.sonmezbelgelendirme.com adresinde ve belge üzerinde belirtilmiştir. Gözetim evrakları elden veya kargo ile Sönmez Belgelendirmeye teslim edilebilir. Gözetim onay ile ilgili kararı (Karar verici) alır.
Belgenin Geçerliliğinin Sürdürülmesi;
Belgenin geçerlilik süresi belgenin düzenlendiği tarihte başlar ve ilgili belgelendirme programına göre inşaat, ulaştırma, makine, ticaret, plastik ve tekstil sektörlerinde 5 yıldır. Ayrıca metal sektöründe çelik kaynakçısı kapsamı hariç belge geçerlilik süresi belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıldır. Metal sektöründe Çelik Kaynakçısında ise Ulusal Yeterlilikte’ te belirtildiği üzere belgenin geçerliliği seçilen metoda göre 2 yıl veya 3 yıl süresince geçerlidir. Metal sektörü makine bakımcısı için 5 yıldır.
Belge geçerliliğini aşağıdaki hususlarda sürdürür:
- Belgelendirilmiş kişi hakkında bildirilen şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucu lehine karar alınması
- Belgelendirilmiş kişinin belge kullanım sözleşmesi veya belgelendirme programı şartlarına aykırı davranışlarının tespit edilmemesi
- Belgelendirilmiş kişinin gözetim ve belge yenileme için gerekli şartları sağlaması
- Gözetimin gerçekleştirilmesi
- Akreditasyonun ve MYK Yetkilendirilmesinin devamı
Belgelendirme Şartlarındaki değişiklikler;
- Akreditasyonun veya MYK yetkilendirilmesinin iptal edilmesi durumunda gözetim sürecine girmemiş olan belgeler gözetim süresine kadar, gözetim sürecini tamamlamış belgeler ise belge süresi sonuna kadar geçerliliğini sürdürür.
- Akreditasyonun veya MYK yetkilendirilmesinin askıya alınması durumunda askıda olduğu süre boyunca belge verilmez. Askıya alınma sebebi sınav uygulamaları ile ilgili ise iptal edilen sınavlar için adaydan herhangi bir ücret talep edilmeksizin sınavlar tekrarlanır.
- Kapsamımızda bulunan Ulusal Yeterliliklerden herhangi birinin, revize edilmesi durumunda; Program komitesi toplanır. Program komitesinin almış olduğu karar tavsiye niteliğindedir. Program komitesinin kararının Genel Müdür tarafından onaylanması durumunda aday belge geçerlilik süresince belgesini kullanmaya devam eder ya da verilen karar neticesinde tekrar sınava alınır.
- Kapsamımızda bulunan Ulusal Yeterliliklerden herhangi birinin revizyonunda MYK tarafından köklü değişikler yapılması durumunda; Myk ve Türkak denetimi akabinde sınav uygulamalarında ulusal yeterliliğin değişen şartları baz alınarak gerekli düzenlemeler yapılır . Revizyon tarihi ve denetim arasındaki dönem boyunca Myk ve Türkak’tan alınan tavsiye kararına istinaden süreçler yönetilir.
- Bir ulusal yeterlilik güncellenmiş ve başvuruyu alan Sönmez Belgelendirme yetkisini güncel ulusal yeterliliğe taşımışsa belge yenileme faaliyetleri güncel ulusal yeterliliğe göre gerçekleştirilir. Sönmez Belgelendirme yetkisini güncel ulusal yeterliliğe taşıyıncaya kadar belge yenileme faaliyetlerini yetki kapsamındaki ulusal yeterlilikte belirtilen şartlara göre gerçekleştirebilir.
6.5 Belgenin Askıya Alınması ve İptal Edilmesi Şartları :
Belgenin Askıya Alınması;
Belgeler aşağıdaki tanımlanmış hususlarda askıya alınır:
- Belgeli kişinin gözetim süreçlerinde gerekli kanıtları sunmaması, belgeye konu ulusal yeterliliklerde tanımlı bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmadığına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması, belgenin konusu dışında kullanılmasına ilişkin üçüncü tarafların şikâyette bulunması, arka ve logonun belgeli kişi tarafından sehven hatalı kullanılması, belgeli kişinin değişiklik olması halinde belgelendirme Sönmez Belgelendirmeye iletmesi gereken bilgileri zamanında Sönmez Belgelendirmea iletmemesi durumunda belgeler öncelikle 2 ay askıya alınır ve gözetim sürecinin tamamlanması beklenir.
- Belgelenmiş personelin Belge/Logo/Marka Yönetim prosedürüne aykırı bir tutum içinde bulunması durumunda, belge öncelikli olarak askıya alınır. Bu durum belge sahibine bildirilir, hatanın düzeltilmesi için 1 ay süre verilir.
Belgenin İptal Edilmesi;
Belgeler aşağıdaki tanımlanmış hususlarda iptal edilir:
- Belgeli kişinin belgesinin askıya alınması halinde gerekli olan düzeltici faaliyetleri verilen sürede yerine getirmemesi, belgeli kişinin belgesinde tahrifat olması, dış denetimlerde ve/veya iç denetimlerde gerçekleştirilen sınavların uygun olmadığının tespit edilmesi, belgeli kişinin belgede belirtilen yetkinliği kaybetmesi, belge geçerlilik süresinin dolması ve belge yenilemenin yapılmaması, marka ve logonun kasten hatalı kullanımı, belgeli kişinin belgelendirme Sönmez Belgelendirmeye kasten hatalı bildirimde bulunması veya değişiklik olduğunda bildirimde bulunulması gereken hususların kasten belgelendirme Sönmez Belgelendirmeye bildirilmemesi halinde gerekli görülen değerlendirmeye göre belgesi tamamen veya kısmi olarak geri çekilir.
6.6 Belge Kapsamının Değiştirilmesi:
Belgenin verilme kapsamında değerlendirilen ilgili yeterlilik, revizyonundaki köklü değişikler durumunda program komitesi talebine istinaden belgeli personel tekrar sınava tabi tutulabilir. Bu sınav yeniden belgelendirme döneminde yapılır. Mevcut belge süresince geçerlidir.
6.7 Belge Yenileme Faaliyetleri:
Belge yenileme faaliyetlerine ilişkin genel şartlar
Belge yenileme faaliyetleri aşağıda belirtilen yöntemlerden başvuru sahibinin tercih ettiği birine göre gerçekleştirilir:
- Başvuru sahibi; belgesinin geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.), uluslararası standartlara dayanan ulusal yeterliliklerde ise ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen kanıtları firmamıza iletir.
Çelik Kaynakçısı için; belge süresi 2 yıl olanlar için son 6 ay yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır.
Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatılır. Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için; 3 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek belgelendirilir.
b) Başvuru sahibi ilgili ulusal yeterliliğin içerdiği performansa dayalı sınavların tamamına katılır, teorik sınavlara tabi tutulmaz.
Belge yenileme tek sefere mahsus bir faaliyet olmayıp kişinin yenilediği her belge için geçerlilik süresi sonunda yeniden belge yenileme hakkı bulunur. Belgenin yenilenebilmesi için mevcut belgenin geçerli durumda olması gerekir, geçerliliği askıya alınmış veya iptal edilmiş durumdaki belgeler için belge yenileme yapılamaz. Geçerlilik durumu askıda olan belgeler için askı durumu kalktıktan sonra belgenin geçerlilik süresi devam ediyorsa belge
yenileme yapılabilir. Belge yenileme için başvuru yöntemi ve başvuru evrakları internet sitemizde yayınlanır
Sönmez Belgelendirme belge vermiş olduğu kişilerin belge yenileme dönemi başladığında, söz konusu kişilere belgelerinin geçerlilik sürelerinin dolmak üzere olduğunu ve belge yenilemek için izlemeleri gereken adımları bildirir. Bildirim yöntemini (SMS, elektronik posta, vb.) Sönmez Belgelendirme belirler. İletişim bilgilerindeki değişiklikleri zamanında bildirmemiş kişilerle irtibata geçememesi durumunda Sönmez Belgelendirmenin herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz. Başvuru sahibinin itirazda bulunması hâlinde Sönmez Belgelendirmenin söz konusu kişilere bildirim yapmış olduğunu gösterir kanıt ve kayıtları MYK ya sunması yeterlidir.
Belge yenilemeye hak kazanan başvuru sahibi tarafından belge masraf karşılığının Sönmez Belgelendirme ödenmiş olduğu tarihten itibaren en geç beş iş günü içerisinde Sönmez Belgelendirme , Sönmez Belgelendirme adayın belirlediği yönteme uygun şekilde başvuru sahibi için belge talebini MYK Ya iletir.
Belge yenileme sonucunda başvuru sahibi için yeni bir belge düzenlenir. Belge yenileme kararı mevcut belgenin geçerlilik bitiş tarihinden önce alınmışsa yeni belgenin düzenlenme tarihi, ilgili ulusal yeterlilikte aksi belirtilmediği takdirde mevcut belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden bir sonraki gündür. Belge yenileme kararı mevcut belgenin geçerlilik bitiş tarihinden sonra alınmışsa yeni belgenin düzenlenme tarihi, ilgili ulusal yeterlilikte aksi belirtilmediği takdirde belge yenileme kararının alındığı tarihtir.
Belge yenileme başvurusu
Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileme başvuruları mevcut belgeyi düzenlemiş olan kuruma yapılabilir. Sınavla belge yenileme başvuruları ise mevcut belgeyi düzenlemiş olan Sönmez Belgelendirmeye yapılabileceği gibi belgenin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinin tamamında en az bir yıl süresince sınav ve belgelendirme faaliyetleri yürütmüş olan farklı bir kuruma da yapılabilir.
Başvuru sahibi, başvuru yapacağı Sönmez Belgelendirmenin ücret tarifesinde belirtilen belge yenileme başvuru ücretini veya belge yenileme sınav ücretini Sönmez Belgelendirmeye öder ve istenen evrakları ilgili Sönmez Belgelendirmeye iletir. Başvuru sahibi belge yenileme başvuru dönemi içerisinde belge yenileme başvurusu yapabilir. Başvuru dönemi, belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden altı ay önce başlar ve
belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinde sona erer. Belge yenileme başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
Başvuru dönemi içerisinde başvurusunu yapmış kişi için mevcut belgesinin geçerlilik süresi dolmadan önce başvuruyu almış olan Sönmez Belgelendirme tarafından belge yenileme ön başvurusu MYK ya bildirilmelidir. Ön başvurusu zamanında MYK ya bildirilmiş kişilerden; kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileyecekler için mevcut belgenin geçerlilik süresi dolduktan en geç üç ay sonrasına kadar, sınavla belge yenileyecekler için ise mevcut belgenin geçerlilik süresi dolduktan en geç bir yıl sonrasına kadar belge yenileme işlemleri tamamlanmalıdır.
Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileme
Sönmez Belgelendirme başvuru sahibinin sunmuş olduğu kanıtları ve/veya portfolyoyu, belgeli kişinin yeterliliğini sürdürdüğünü ve güncel belgelendirme programı şartlarına uyum gösterdiğini prosedürlerimiz çerçevesinde değerlendirir. Söz konusu değerlendirme ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen değerlendirici ölçütlerini karşılayan kişi(ler) tarafından yapılmalıdır. Kanıtların ve/veya portfolyonun uygun ve yeterli bulunmaması hâlinde Sönmez Belgelendirme başvuru sahibinden eksiklikleri gidermesini ister. Sönmez Belgelendirme, kanıtları ve/veya portfolyosu uygun ve yeterli bulunan başvuru sahibi için belge yenileme kararı alır ve başvuru sahibinden belge masraf karşılığı tahsil eder.Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenilemek isteyen başvuru sahibi, mevcut belgesinin kapsadığı ulusal yeterlilik birimlerinden farklı birimleri de yeni belgenin kapsamına eklemek isterse farklı birimlerin sınavlarına katılabilir. Kanıt ve/veya portfolyosunun uygun ve yeterli bulunması ve ayrıca sınavlarına girmiş olduğu birimlerde başarılı olması hâlinde başvuru sahibi için başarılı olduğu tüm birimleri içeren belge düzenlenir.
Kanıt ve/veya portfolyo sunamayan başvuru sahibi ilgili ulusal yeterlilikte belirtilen belge yenileme sınav(lar)ına girebilir. Sınav(lar)da başarılı olması hâlinde belge yenilemeye hak kazanır.
Sınavla belge yenileme
Sönmez Belgelendirme, vermiş olduğu belgelerin geçerlilik tarihlerini ve talepleri göz önünde bulundurarak belgelerinin geçerlilik süresi dolmak üzere olan kişilerin belge yenilemesine imkân tanıyacak yeterli sayıda belge yenileme sınav(lar)ı açar. Belge yenileme sınav(lar)ının başvuru sahibinin belgesinin geçerlilik süresi tamamlanmadan önce uygulanması esastır. Başvuru sahibinin belgesinin geçerlilik süresinin sonunda başvuru yapması hâlinde sınav(lar) sürenin bitiminden sonraya sarkabilir. Sönmez Belgelendirme, başvuru sahibinin sunmuş olduğu başvuru evraklarını prosedürlerimiz çerçevesinde değerlendirir. Başvurusu uygun bulunan başvuru sahibi, ilgili ulusal yeterliliğin belge yenileme şartlarında belirtilen sınav(lar)a tabi tutulur. Sınav(lar)da başarılı olan başvuru sahibi için Sönmez Belgelendirme belge yenileme kararı alır ve başvuru sahibinden belge masraf karşılığı talep eder. Belge yenileme sınavlarının bir kısmından başarısız olmuş başvuru sahibi; başarısız olduğu sınav(lar)a aynı Sönmez Belgelendirmeye girmesi hâlinde önceden başarılı olduğu sınav(lar)dan muaf tutulur, farklı bir kuruluşta sınava girmek istemesi halinde ise sınavların tamamına tabi tutulur.
İlk defa girdiği belge yenileme sınavında başarısız olan kişilere belgesinin geçerlilik süresi dolmadan önce ilave sınav ücreti alınmadan en az bir kez daha sınav imkânı Sönmez Belgelendirme tarafından sağlanır. Sınav ve belgelendirme ücretinin 25/08/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması hâlinde ilk girdiği sınavda başarısız olan kişilere belgesinin geçerlilik süresi dolmadan önce ilave sınav ücreti alınmadan en az iki kez daha sınav imkânı Sönmez Belgelendirme tarafından sağlanır. Belgesinin geçerlilik süresinin son bir ayı içerisinde başvuru yapan kişilere ilave sınav hakkı sağlanmayabilir. Sınavlar sonucunda bir ulusal yeterlilikte yer alan birimlerin gruplandırılma alternatiflerinden herhangi birine ulaşan başvuru sahibi için başarılı olduğu gruplandırılma alternatifine göre aynı ulusal yeterlilikte belge düzenlenebilir.
Ulusal yeterliliklerin güncellenmesi durumunda belge yenileme faaliyetleri
Bir ulusal yeterlilik güncellenmiş ve başvuruyu alan Sönmez Belgelendirme yetkisini güncel ulusal yeterliliğe taşımışsa belge yenileme faaliyetleri güncel ulusal yeterliliğe göre gerçekleştirilir. Sönmez Belgelendirme yetkisini güncel ulusal yeterliliğe taşıyıncaya kadar belge yenileme faaliyetlerini yetki kapsamındaki ulusal yeterlilikte belirtilen şartlara göre gerçekleştirebilir. Bir ulusal yeterlilikte ilave ölçme-değerlendirme gerektiren değişiklik(ler) yapılması durumunda belge yenilemek isteyen başvuru sahibi yeterlilikte yapılan değişiklik(ler)e ve belirtilen şartlara uygun şekilde ölçme-değerlendirmeye tabi tutulur ve başarılı olması hâlinde belge yenilemeye hak kazanır. Bir ulusal yeterliliğin yürürlükten kaldırılması ve söz konusu ulusal yeterliliğin kapsamını içeren birden fazla ulusal yeterlilik oluşturulması durumunda; başvuru sahibinin yeterliliklerde yapılan değişikliklere ve belirtilen şartlara uygun şekilde belge yenilemeye hak kazanması hâlinde başvuru sahibi için birden fazla belge düzenlenebilir. Birden fazla ulusal yeterlilik yürürlükten kaldırılarak yerine söz konusu ulusal yeterliliklerin kapsamını içeren yeni bir ulusal yeterlilik oluşturulması durumunda; başvuru sahibinin yeterliliklerde yapılan değişikliklere ve belirtilen şartlara uygun şekilde belge yenilemeye hak kazanması hâlinde başvuru sahibine yeni ulusal yeterlilikte belge düzenlenir. Bir ulusal yeterliliğin yürürlükten kaldırılması ve söz konusu ulusal yeterliliğin kapsamını içeren yeni bir ulusal yeterlilik oluşturulmaması durumunda; yürürlükten kaldırılan ulusal yeterlilikte daha önce belge almış kişiler belgelerinin geçerlilik sürelerinin sonunda belge yenileyemezler.
Belge yenileme faaliyetlerine ilişkin bedeller
Belge yenileme faaliyetlerine ilişkin bedeller aşağıda belirtilmiştir:
Sönmez Belgelendirme; kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenileme ücreti ve yetki kapsamında yer alan her bir ulusal yeterlilik için ayrı ayrı olacak şekilde sınavla belge yenileme ücretlerini belirler ve söz konusu ücretleri Kuruma bildirir. Kurumun onaylaması hâlinde belge yenileme ücretleri Kurumun ve Sönmez Belgelendirmenin internet sitelerinde yayımlanır.
Kanıt ve/veya portfolyo değerlendirmesiyle belge yenilemede Sönmez Belgelendirme, başvuru sahibinden belge masraf karşılığı dışında ilave ücret talep edebilir. İlave ücret; kanıt değerlendirmesiyle belge yenilemede belge masraf karşılığının iki katını, kanıt ve portfolyo değerlendirilmesiyle belge yenilemede ise Sönmez Belgelendirmenin ücret tarifesinde ilgili ulusal yeterlilik için belirtilen toplam sınav ücretinin yarısını aşamaz.
Belge yenilemeye hak kazanan başvuru sahibi belge masraf karşılığını belge yenileme kararını veren Sönmez Belgelendirmenin banka hesabına yatırır. Sönmez Belgelendirme belge yenilemeye hak kazanan kişilerin belge basım talebini Kuruma iletmeden önce belge masraf karşılıklarını Kurum banka hesabına aktarır. Belge masraf karşılığının yatırıldığını gösteren doküman, belge yenilemeye hak kazanan kişilerin bilgileri ile birlikte Kuruma iletilir. Belge yenilemeye hak kazanamayan kişilerden belge masraf karşılığı alınmaz.
Yeniden belgelendirme onay kararını ilgili (Karar verici) alır.
Belgelendirme Şartlarındaki değişiklikler, Belgenin Askıya Alınması ve İptal Edilmesi, Belge Kapsamının Değiştirilmesi, Yeniden Belgelendirme süreçlerinin olması durumunda adaylar iletişim bilgileri üzerinden cep telefonu, e-mail, posta, web sitesi duyurusu vb. yoluyla bilgilendirilir.
Sayfa /