İstanbul, Kırklareli, İzmit, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale İllerinde Hizmet Veren Onaylı Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Şirketi …
Telefon Numaramız

0282 726 75 75

Mail Adresimiz

bilgi@sonmezbelgelendirme.com

Sıkça Sorulan Sorular

Aklınıza takılabilecek olan standart sorular ve cevaplar

Aklınıza takılabilecek olan standart sorular ve cevaplarını bu alanda paylaşıyoruz. Eğer aklınıza takılan soru ve cevabı bu alanda yoksa hemen bizi arayarak müşteri temsilcimizden talep ettiğiniz bütün bilgileri detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışanların yapmış oldukları işlerle ilgili bölümlerden (Lise, Yüksek Okul, Üniversite) mezun olmamaları durumunda ve yaptıkları işle ilgili bir ustalık belgelerinin olmaması halinde, mevzuatlar dâhilinde belirlenen 143 meslekten birinde çalışmaları için mesleki yeterlilik belgeleri olması zorunludur.

Mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu olan 143 meslekte belgelerin denetimleri iş müfettişleri tarafından yapılmaktadır. Denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışıldığı tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 775 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.

Mesleki yeterlilik belgesi hangi mesleklerde alınmalıdır. Bu konuda yasal mevzuatlar dahilinde kimlerin mesleki yeterlilik belgesi alması gerektiği belirlenmiştir. 05/06/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş ustalık belgeleri ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okullarından alınmış ve ilgili bölüm, alan ve dalda düzenlenmiş diplomalar için (meslek lisesi, ön lisans veya lisans) belge alma zorunluluğu yoktur.

Mesleki yeterlilik sınavının tamamında ya da bir bölümünde başarısız olan adaylar yeniden sınavlara katılabilirler. Adaylarin 2 sınav hakkı vardır.

Mesleki yeterlilik sınavına giren ve sınav haklarının tamamında başarısız olan adayların sınav ücretleri teşvikten karşılanmamaktadır. Yeterlilik sınavına girerek tanımlanan üç sınav hakkında da başarısız olan adayların ücretleri yanar ve iadeleri herhangi bir şekilde gerçekleşmez. Adaylar tekrardan ücret yatırarak sınav hakkı kazanabilirler.

Mesleki yeterlilik sınavları öncesinde sınava girecek adaylara herhangi bir eğitim verilmemektedir. Sınavlarda adayların mesleki yeterlilik becerileri ölçülmektedir. Adaylar başvurdukları meslekle ilgili teorik ve performans sınavlarına girerek başarılı olmaları durumunda belge almaya hak kazanırlar.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart